Selecteer een pagina

Angora fret

Fretten worden al jarenlang gefokt en daardoor zijn er verschillende varianten ontstaan. Zo zijn er verschillende kleuren en tekeningen in de vacht en zijn er angora fretten ontstaan.

Kenmerken

 Een angora fret is een langharige fret, maar niet elke langharige fret is een angora fret. Een angora fret heeft namelijk geen ondervacht. De haren kunnen wel 5 tot 10 cm lang zijn. Vaak hebben ze ook haartjes op of hun hun neus. Daarnaast is de kop van de meeste angora fretten ook langer dan die vanstandaard fretten

Binnenkooi
animal

Ontstaan

Het is niet bekend, hoe de angora fret is ontstaan, maar waarschijnlijk zijn er eerst een aantal fretten ontstaan met langer haar door een genetische mutatie. Door met deze fretten verder te fokken is uiteindelijk de angora fret ontstaan. Doordat de angora fret is ontstaan uit het verder fokken met een beperkt aantal fretten, heeft dit gezorgd voor inteelt, wat problemen met zich meebrengt. Het is bekend dat angora fretten ademhalingsproblemen kunnen hebben, wat veroorzaakt wordt door de haren, die in de neus groeien. Daarnaast zijn zowel de mannetjes als de vrouwtjes vaak minder vruchtbaar en komt het vaker voor dat de vrouwtjes geen of onvoldoende melk geven, als ze jongen hebben. Om deze problemen te verminderen worden angora fretten weer gekruist met standaard fretten. Maar het blijkt, dat de fretten dan niet alleen de genetische problemen kwijtraken, maar ook hun lange vacht.

Verzorging

 Een angora fret heeft meer verzorging nodig dan een gewone fret. De lange vacht gaat makkelijker klitten. Daarnaast hebben angora fretten door zijn langere haren vaker last van haarballen. Om dit te voorkomen moet je hem elke dag kammen. Ook kan de fret zichzelf door zijn lange vacht niet goed schoonhouden. Daar moet jij hem dus bij helpen door hem regelmatig te wassen. Doordat angora fretten geen ondervacht hebben, zijn ze gevoeliger voor kou en vocht. Ze zijn daarom niet geschikt om in een buitenverblijf te houden, omdat ze dan ziek kunnen worden.