Waar Leven Fretten In Het Wild?

De tamme fret is een vorm van de Europese fret die overal in Europa voorkomt.

De fret is een algemeen gedomesticeerd dier dat op grote schaal wordt gebruikt als huisdier door mensen over de hele wereld.Fretten zijn meestal bruin, wit, zwart of kunnen een gemengde vacht hebben. Fretten zijn kleine wezens met een gemiddelde lengte van 20 inch en een gewicht van niet meer dan vier pond. Ondanks de wijdverbreide kennis en domesticatie, weten maar weinig mensen waar de dieren in het wild leefden of hoe ze zich vóór de domesticatie gedroegen.

Domesticatie geschiedenis

Tot nu toe is het nog steeds onduidelijk waarom fretten werden gedomesticeerd, hoewel de meeste theorieën te maken hebben met jagen. Claims beweren dat de Egyptenaren hen de eerste 2.500 jaar geleden waren gedomesticeerd, hoewel er geen bewijs is dat dit waar is. Ondanks alle onzekerheid wordt niet betwist dat fretten waardevolle activa waren als het ging om de jacht vanwege hun magere bouw, verhoogde zintuigen en hun vermogen om kleine dieren te achtervolgen.Studies hebben aangetoond dat de huidige gedomesticeerde fret afstamt van de Europese bunzing en mogelijk ook verwant is aan een vergelijkbare soort uit Noord-Afrika.

Kenmerken van fretten

Typisch hebben fretten lange en slanke lichamen met een gemiddelde lengte van ongeveer 20 inch en een staart die ongeveer 5 inch is. Hun vacht komt ook in verschillende kleuren, zoals bruin, wit, zwart of een combinatie van beide.Gemiddeld wegen ze tussen 1,5 pond en 4,5 pond met de mannen groter dan vrouwen. Vrouwtjes dragen gedurende een periode van 42 dagen met een gemiddelde nestgrootte tussen drie en zeven kits. De kleintjes worden volwassen na zes maanden. De gemiddelde levensduur van een fret varieert van zeven tot tien jaar.

Gedrag van fretten

Fretten zijn schemerig, dat wil zeggen, ze slapen de meeste uren van de dag (tussen 14 en 18 uur) met de meeste activiteit in hun leven die plaatsvindt rond zonsopgang en zonsondergang. In tegenstelling tot de meeste van hun bunzing-voorouders, zijn fretten eigenlijk sociale dieren die in groepen leven die bekend staan ​​als ‘bedrijven’. Een bedrijf heeft een eigen territorium dat slaapt in een afgesloten ruimte.

Net als stinkdieren laten fretten afscheidingen uit hun anale klieren vrij om indringers en potentiële roofdieren af ​​te schrikken. Hun secreties zijn echter minder krachtig in vergelijking met die van een stinkdier. Wanneer ze opgewonden zijn, doen de dieren een opgewonden dans die wordt gekenmerkt door een razernij van sprongen en hop. Hoewel de dans bekend staat als de ‘wezel oorlogsdans’, is het eigenlijk een uitdrukking van vreugde.

Dieet van fretten

Fretten zijn echte of obligate carnivoren, dat wil zeggen dat hun voortbestaan ​​volledig afhankelijk is van voedingsstoffen die alleen in vlees voorkomen. Hun voorouders voeden zich met kleine prooien. Momenteel zullen eigenaren die fretten bezitten bereid voedsel kopen dat bestaat uit vlees dat de vereiste voedingsstoffen levert. Sommige eigenaren doden het liefst kleine dieren zoals knaagdieren en voeren ze aan hun fretten.

Behoud van fretten

Sommige soorten, zoals de zwartvoetfret, worden als bedreigd beschouwd vanwege hun afnemende aantal. Na een paar gevallen waarin het dier op sommige plaatsen uitstierf, lanceerde de VS programma’s die de soort redden.Zoals het er nu uitziet, leven er meer dan 1.000 zwartvoetfretten.