Selecteer een pagina

Baby fret

Baby fretten worden ook wel pups genoemd. Frettenpups zijn ontzettend schattige beestjes, maar zorg ervoor dat je fret niet te jong is, als je hem aanschaft. Een baby drinkt nog tot 6 of 7 weken bij zijn moeder en mag dus nooit voor die tijd bij zijn moeder weggehaald worden. Maar ook voor de socialisatie is het belangrijk dat hij tot zeker 8 weken oud bij zijn moeder blijft.

Voortplanting

Een vrouwtjesfret is vruchtbaar vanaf haar eerste lente. Dat is, als ze tussen de 4 en 10 maanden oud is. Zolang ze niet wordt gedekt, blijft ze doorlopend loops, wat niet gezond is voor de fret. Als je je vrouwtje niet wilt laten dekken, moet je haar dus laten steriliseren. Als het vrouwtje wel gedekt wordt, duurt de dracht gemiddeld 42 dagen. Een nestje kan bestaan uit tussen 2 en 10 pups, het gemiddelde is 7 pups. De bevalling duurt een aantal uur, maar over het algemeen heeft het vrouwtje hier geen hulp bij nodig.

FRET
pet

Moederfret

Een fret is een goede moeder. Ze voedt haar jongen, wast ze en houdt de baby fretten warm. Als een fret geboren wordt, heeft hij namelijk nog geen vacht, deze begint pas te groeien, als de pups een week oud zijn. De eerste weken drinken de pups alleen bij hun moeder, maar na ongeveer vier weken zullen ze beginnen met het eten van vast voedsel, bijvoorbeeld vlees of brokjes. Ook hun oogjes gaan rond deze leeftijd open. Ze beginnen de frettenbak te gebruiken en de frettenmoeder zal zich steeds minder met haar jongen bemoeien.

Baby fret in huis

 Als je een fret van ongeveer 8 weken oud aanschaft, moet je er rekening mee houden, dat dit nog een baby is. Hij moet nog leren, hoe hij zich in een huis moet gedragen. Geef je nieuwe fret eerst minimaal twee weken de tijd om rustig te wennen. Hij is ineens alleen, zonder zijn moeder en zijn broertjes en zusjes, en het is daarom belangrijk, dat je hem een liefdevolle omgeving biedt. Laat hem met rust en pak hem niet te vaak op. Laat de fret naar jou toekomen, dan leert hij vanzelf, dat jij heel leuk bent. Om te voorkomen, dat de fret gaat bijten, moet je zorgen dat hij zich veilig voelt. Dit doe je door goed gedrag te belonen en slecht gedrag zo veel mogelijk te negeren. Straf je fret niet, dan wordt hij alleen maar bang voor je.