Selecteer een pagina

Fret kooi

Als je een fret wilt aanschaffen, moet je natuurlijk ook zorgen voor een kooi. Fretten hebben een ruime kooi nodig. En bedenk daarbij: groter is altijd beter. Als je fret maar een kleine kooi heeft, dan moet hij veel gelegenheid om uit de kooi te kunnen en vrij rond te lopen.

Binnenkooi

Als je je fret in huis wilt houden, heb je een binnenkooi nodig. Om je fret voldoende ruimte te geven kies je voor een hoge kooi met meerdere plateaus. Zo heeft hij genoeg ruimte om te klimmen en te lopen. Een kooi met stevige tralies is handig, omdat je er makkelijk hangmatten en speelmateriaal aan kunt bevestigen. Verticale tralies is het beste, omdat ze daar niet in kunnen klimmen. Fretten zien geen diepte en kunnen daardoor snel vallen. Let erop, dat de kooi makkelijk schoon te maken is en dat je goed bij alle hoeken kunt komen. Het is daarnaast belangrijk, dat de kooi van de grond af is. Dit kan door een kooi op pootjes te kiezen of door de kooi ergens op te zetten. Fretten kunnen namelijk slecht tegen tocht.

Binnenkooi
pet

Buitenkooi

Als buitenkooi kun je bijvoorbeeld een konijnenhok gebruiken. Vervang daarbij wel de blokjes die de deuren dichthouden door schuifsloten. Een fret laat zich namelijk niet tegenhouden door een blokje. Zorg ervoor dat het hok een tochtvrij en goed geïsoleerd nachthok heeft. Zet het hok niet op gras of aarde, want een fret kan goed graven. Het beste zet je het hok dus op tegels of zorg je dat er nertsengaas in de bodem is ingegraven, zodat je fret toch kan graven, maar niet kan ontsnappen.

Inrichting

Of je je fret nu binnen of buiten wilt houden, een complete frettenkooi moet in ieder geval het volgende bevatten: een drinkflesje of -bakje, een voerbakje, een of meerdere poepbakken met een stofvrije vulling, een of meerdere hangmatten en doeken op de bodem van de kooi. Gebruik in ieder geval geen zaagsel of andere bodembedekking, want fretten kunnen niet goed tegen stof. Zorg ervoor dat de hangmatten zijn gemaakt van stevig materiaal, wat niet te elastisch is. De pijpen van een oude spijkerbroek zijn bijvoorbeeld erg geschikt. Een fret trekt zich graag terug op een donker plekje. Hiervoor kun je een nachthok kopen of zelf maken.