Selecteer een pagina

Als je een fret krijgt als baby dan zal het zo nu en dan best een vervelend diertje zijn. Dit komt natuurlijk doordat je nieuwe huisdier nog helemaal geen opvoeding heeft gehad. Jij zult hier immers voor moeten zorgen. Het is hierbij onder andere van belang om het bijtgedrag van je fret af te leren, hier wil je natuurlijk geen last van hebben. Ook kan onzindelijkheid een zeer vervelend probleem zijn bij fretten. Het is hierbij handig om eerst te begrijpen waarom een fret wel of juist niet zindelijk is. Ze doen dit namelijk niet omdat ze te lui zijn om naar de bak te lopen of omdat ze je willen irriteren door hun behoefte te doen in je Zebra tas

De bunzing is territoriaal en niet alleen over jouw Zebra tas

Mogelijk wist je al dat de fret territoriaal is, wat ook het geval is bij een bunzing. Dit dier heeft over het algemeen een territorium van maar liefst enkele hectares. Doordat zijn of haar territorium dus zo enorm groot is, kan het dier uiteraard niet overal op hetzelfde moment zijn. Om toch nog de territorium te kunnen markeren, laat de bunzing daarom geursporen achter. Doordat ze dit doen weten hun soortgenoten dat er al een bunzing aan het wonen en leven is in dat specifieke gebied.

Ook de fret is territoriaal, net zoals jij over je Herschel tas bent

Net zoals de bunzing geursporen gebruikt om zijn territorium af te bakenen, doet de fret dit ook. Dit is natuurlijk gedrag voor je dier. Hij doet dit onder meer door poepjes en plasjes achter te laten, mogelijk zelfs op jouw tas van Herschel. De fret doet dit bij voorkeur aan de randen van zijn gebied. In huis zijn dit in de meeste gevallen dus de hoeken of randen van een kamer. Ook ons looppad is een geliefde plaats. Zo denkt de fret namelijk stiekem zijn territorium te kunnen vergroten. Eigenlijk is dit best slim want door voor de deur te poepen of plassen is de kans groot dat wij erin gaan staan. De geur van de fret kan zo verspreid worden, waardoor zijn territorium dus uitgebreid wordt. Wij zullen daar natuurlijk niet zo blij mee zijn, maar daar houdt de fret helaas geen rekening mee.

Hoe kun je een fret dan toch zindelijk maken zodat je schoudertas het overleeft?

Dat een fret niet zindelijk is, is natuurlijk hartstikke vervelend. Zo zul jij zomaar vieze voeten hierdoor kunnen krijgen, maar je schoudertas kan er ook vernield door worden. Gelukkig is het wel mogelijk om je dier zindelijk te maken, waarvoor je een aantal tips kunt gebruiken. Een fret zal bijvoorbeeld meestal poepen en plassen voordat -ie gaat spelen of voordat hij/zij gaat slapen. Het is dan ook slim om de fret pas uit de kooi te laten nadat hij of zij op de bak is geweest. De kans is wel groot dat de fret dan snel weer moet poepen en/of plassen, dus houd het dier goed in de gaten. Ook is het verstandig om een bak neer te zetten op de plaats waar de fret poept of plast. Dit is namelijk een belangrijke plaats voor het dier om te markeren. De ongelukjes moet je daarnaast direct opruimen, wat met name van belang is als je meerdere fretten hebt. Ze zullen elkaar namelijk volgen. Met andere woorden, als één fret naast de bak poept of plast dan is de kans groot dat de rest dit ook gaat doen. Bovendien moet je de fret direct op de bak zetten als je ziet dat hij of zij aanstalten maakt om te poepen of te plassen.