Selecteer een pagina

Fretten. Het zijn snelle, slimme en behendige roofdiertjes. Niet een hele gemakkelijke huisdier om te hebben dus, al is dit natuurlijk wel mogelijk. Het is van belang om een fret goed op te voeden als je zo’n dier krijgt als huisdier. Hiervoor zul je zelf wel echt stevig in je schoenen moeten staan. De fretten zullen daarnaast ook speciale zorg nodig hebben, net zoals een heuptasje van leer. Bij een tas gaat het vooral over het onderhouden, terwijl het bij een fret juist meer over de medische kant gaat qua verzorging. Als je een fret als huisdier wilt dan is het bovendien verstandig om ervoor te zorgen dat je huis fretproof is. Dit is mogelijk met de onderstaande tips. 

Maak een verblijf in huis voor je fret, niet voor je heuptasje

Zo is het onder meer van belang om rekening te houden met het formaat van het verblijf voor je fret. Deze diertjes moeten zich namelijk lekker uit de voeten kunnen in hun woning. Hiervoor zal een verblijf volstaan die minimaal anderhalf tot twee meter groot is qua bodemoppervlak. Qua hoogte moet het verblijf eigenlijk minimaal 50 centimeter hoog zijn. Bij de maten van dit verblijf voor de fretten wordt uitgegaan van een verblijf in huis voor één dier of een stelletje. Wil je meer fretten nemen? Het verblijf zal dan natuurlijk uitgebreid moeten worden. Bij elke fret die erbij komt zul je het verblijf met minstens een halve vierkante meter moeten uitbreiden.

Of wil je je fretten buiten houden zodat ze je laptoptas niet vernielen?

Als je de fretten binnen bewaart dan zou het best kunnen dat ze je laptoptas vernielen, wat je natuurlijk liever niet wilt. Het zou dan ook beter kunnen zijn om de dieren buiten te huisvesten. Het verblijf moet dan minstens zes vierkante meter groot zijn. Bovendien moet het beschikken over een nachthok die goed geïsoleerd is tegen kou, warmte, regen en wind. De fretten kunnen namelijk niet zo goed tegen de warmte, dus het verblijf mag zeker niet in de volle zon staan. De richtlijn is een temperatuur van 15 tot 21 graden celsius. Als de temperatuur onder de 7 of boven de 29 graden celsius komt dan moet je zorgen voor genoeg schuilplaatsen voor de fretten in het verblijf.

Niet een rugzak kind voor je fret, wel een toilet, handdoeken en een nestbox

De inrichting van het frettenverblijf is ook van belang. Een rugzak kind hebben ze natuurlijk niet nodig, maar wel een toilet. Deze bak kun je het beste vullen met een stofvrije vulling die niet klontvormend is, zoals Back-2-Nature bodembedekking. Ook is het slim om een plekje te maken waarin de fretten weg kunnen kruipen, dit doen ze graag aangezien ze het een veilig gevoel geeft. Je kunt dit eenvoudig doen door handdoeken of lappen van stof in het slaapgedeelte neer te leggen. Hier kunnen ze makkelijk onder of in slapen. Een nestbox kun je ook plaatsen in het verblijf, wat een kistje is met een gat waarin de fretten graag liggen.

Laat de fretten minstens 2 uur per dag bewegen

Slapen doen de fretten met name in het verblijf, terwijl ze juist vooral bewegen buiten het verblijf. Dit doen ze echt heel graag. Je moet ze daarom ook de kans geven om minstens twee uur per dag helemaal los te gaan. Ze zullen hierbij rennen, spelen, onderzoeken en echt overal inkruipen. Het is ook van belang om ze genoeg speelmateriaal te geven. Hierbij kun je denken aan balletjes, dozen, tunnels et cetera. Het is beter om de fretten niets van latex, rubber of foam te geven.