Selecteer een pagina

Als de fret die je hebt uitgezocht er eindelijk is dan zul je natuurlijk met volle teugen willen genieten van je nieuwe huisdier, net zoals je dit ook zou willen doen met je damestassen. Waar je de tassen constant wilt dragen, wil je met je fret juist dolgraag spelen en wandelen. Ook wil je je nieuwe huisgenoot natuurlijk laten zien aan je vrienden en familie, net zoals je zou doen met je nieuwe tas van Cowboysbag. Helaas blijkt de fret niet zo enthousiast te zijn over jou als jij over hem of haar bent. Sterker nog, je nieuwe huisdier bijt je zelfs. Een veel voorkomend probleem tussen de fret en de mens is namelijk het bijten. Gelukkig kun je dit dier prima opvoeden en ook dus het bijten afleveren. Wel is het van belang om te weten waarom je fret bijt en wat je zult moeten doen om dit probleem op te lossen, wat uitgelegd zal worden in dit artikel. 

Waarom bijt een fret nou eigenlijk?

Van nature is een fret een solitair levend dier, kijk maar naar de bunzing. Dit houdt in dat ze geen groot ontwikkeld vocabulaire hebben naar de andere fretten toe. De hond heeft dit bijvoorbeeld wel, net zoals de mens. Ook andere dieren hebben dit. Een paard waarschuwt bijvoorbeeld met lichaamstaal door de oren in de nek te leggen. Als een baby fret niet bepaald tevreden is dan kan hij of zij omkeren, maar ook blazen en zijn vacht openzetten. Bovendien kan dit leiden tot het bijten. Daarnaast toont een ontevreden fret dit ook in lichaamstaal, maar je zult het dier wel goed moeten kennen om dit te zien. In de meeste gevallen zul je merken dat de fret ietwat gespannen of onrustig is. Soms blaast hij of zij dus ook voordat er gebeten wordt. Toch kan het ook zo zijn dat een fret vanuit het niets bijt, of dit lijkt tenminste zo. Meestal is er alsnog een oorzaak en dus ook een oplossing te vinden van het bijtgedrag van de fret.

Happen of echt doorbijten?

Een fret kan dus bijten. Het gaat hierbij over het echte doorbijten. Ze zijn namelijk ook erg speels waarbij ze regelmatig hun ek gebruiken, maar dit zal in de meeste gevallen vallen onder het happen. Dit valt trouwens ook zeker af te leren. Het echte doorbijten is daarentegen een veel groter probleem bij een fret. Er zijn uiteraard veel redenen waarom je dier zo nu en dan kan bijten. Zelfs als een nageltje vastzit kan een fret in paniek raken en bijten. Daarnaast is het ook van belang om te onthouden dat geen enkele fret 100 procent bijtvrij is. Die garantie kan simpelweg niet gegeven worden. Dit komt doordat je te maken hebt met een levend dier die graag zijn tandjes inzet om je iets duidelijk te maken.

Hoe kun je het bijtgedrag afleren?

Als je fret bijt dan moet je op onderzoek uitgaan. Je moet namelijk de oorzaak voor het bijten vinden. Daarnaast is het ook verstandig om vertrouwen op te bouwen. Je moet je immers niet alleen focussen op het straffen, maar beloon ook goed gedrag van je nieuwe huisdier. Desondanks is het alsnog wel mogelijk om bijtgedrag te corrigeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de fret een time-out te geven. Ook kun je het dier in zijn/haar nekvel pakken, dit kan helpen. Wel moet je hier voorzichtig mee zijn. Je moet je fret desondanks niet laten gapen. Ook het dier slaan of een tik geven heeft totaal geen zin. Sterker nog, de fret kan hierdoor zelfs angstig of opstandig worden.